სურვილისამებრ

Katta - სასურველი პოსტერი


portrait

სახელი: ქეთა
სხვა სახელები: კატა ლემური
ლათინური სახელწოდება: ლემურის კატა
კლასი: ძუძუმწოვრები
ზომა: 50 სმ-მდე
წონა: 3 - 4 კგ
ასაკი: 15 - 20 წელი
გამოჩენა: რუხი – თეთრი ან შავ – თეთრი ბეწვი
სექსუალური dimorphism: არა
კვების ტიპი: Omnivore (omnivor) საკვებიფოტოები: ხილი, ფოთლები, მწერები,
გავრცელება: მადაგასკარი
ორიგინალური წარმოშობა: მადაგასკარი
ძილის wake რიტმს: დღიური
ჰაბიტატის: მკვრივი ტყეები
ბუნებრივი მტრები: დიდი კატები, მტაცებელი ფრინველები
სქესობრივი სიმწიფის: ოთხი წლის ასაკში
მომდგარი სეზონი: აპრილი - მაისი
გესტაციის: დაახლოებით 120 - 130 დღე
litter ზომა: 1 - 2 კნუტი
სოციალური ქცევის: შეფუთეთ ცხოველი
გადაშენებიდან: დიახ
ცხოველების შემდგომი პროფილები შეგიძლიათ იხილოთ ენციკლოპედიაში.

საინტერესო ფაქტები კატტასთან დაკავშირებით

  • კატატა ან ლემუსის კატა აღწერს ნახევრად მაიმუნურ სახეობებს პრიმატების შიგნით და ის არის მხოლოდ მადაგასკარის ზოგიერთ სამხრეთ-დასავლეთ რეგიონში.
  • იქ ის ცხოვრობს მსუბუქი დატბორილი გალერეის ტყეებში და კლდოვან ფერდობებზე.
  • კატასს ყველაზე კარგად ცნობენ, რომ გამთენიისას ლოცულ, ფართო ფეხიან მდგომარეობაში მყოფი კლდეებზე მოთავსდნენ, სადაც მათ მზეზე გაათბეთ გრილი ღამის შემდეგ.
  • კატასის ყველაზე გასაოცარი თვისებაა მისი შავი და თეთრი ტალღოვანი, დაახლოებით სამოცი სანტიმეტრი სიგრძისა და ვიწრო კუდი, რომელსაც არამარტო აქვს სიგნალის ეფექტი შეთქმულებისთვის, არამედ ხელს უწყობს სუნამოს ნიშნების გავრცელებას.
  • კატას წინა მხარეებზე სხედან სურნელოვანი ჯირკვლები, რომლებიც წარმოქმნიან სეკრეციას. კატა კუდივით გაიხეხავს და სუნამოს მიწაზე ავრცელებს.
  • კატასმა მიაღწია თავის სიგრძე ორმოცდაათი სანტიმეტრით და სასწორიდან მაქსიმუმ 4 კილოგრამი მოიტანა.
  • ქურთუკი ჩნდება ღია ნაცრისფერში, უკანა მხარეს ოდნავ მოყავისფრო ნიშნით და თეთრია მკერდზე, სახეზე და ყურებზე. თვალების გარშემო და მუწუკები კატას აჩვენებს ტიპიური შავი ნიღაბი.
  • თავი მსგავსია მელნის პატარა, სამკუთხა და მაღალი დანიშნულების ყურებით და გრძელი ცხვირით.
  • კატატები შესანიშნავი მთამსვლელები არიან, რომლებიც სწრაფად და ოსტატურად ხდებიან ხეების სქელი ხეებით. ადგილზე, ისინი მოძრაობენ ბიპედალზე.
  • როგორც omnivores, ეს lemurs ძირითადად იკვებება მცენარეული დიეტა, რომელიც შედგება ხილის, ფოთლების, ხის ქერქებისა და ყვავილებისგან. ასევე მწერები, განსაკუთრებით ტერმიტები, ბალახები და arachnids, პატარა ფრინველები და ქამელეონები მისასალმებელია.
  • კატატები თავიანთ სითხის მოთხოვნებს ფარავს კონდენსაციით და ნაყოფის წყლის შემცველობით, აგრეთვე ნაზი მცენარეების ფოთლებით.
  • როგორც ძალიან სოციალური ცხოველები, კატები ჯგუფში შედიან ქალთა დომინანტურ ჯგუფებში, რომლებიც დაახლოებით თხუთმეტი ადამიანია. ახალგაზრდა მამაკაცი მოთმინებით უნდა იბრძოლოს ჯგუფში ადგილისთვის.
  • სასურველი ძოვების არეალის თანმიმდევრული აღნიშვნის მიუხედავად, კატები განსაკუთრებით ტერიტორიული არ არის. ამასთან, ორ ჯგუფს შორის შეტაკებებმა შეიძლება გამოიწვიოს სასტიკი ბრძოლები, რომლებიც ხშირად ცალკეული ცხოველების სიკვდილით მთავრდება.
  • სხვა ასოციაციების განსაკუთრებული შეხედულებისამებრ მუქარის გარდა, კატასს აქვს ხმების დიდი რეპერტუარი ერთმანეთთან კომუნიკაციისთვის.
  • აპრილიდან მაისის ჩათვლით ხდება ერთმანეთთან შერწყმა. ქალი მაქსიმუმ ორ არასრულწლოვანს აწარმოებს სექტემბერში ან ოქტომბერში, რომლებიც რვა კვირის განმავლობაში მეძუძებიან და დედების მზრუნველობას ტოვებენ ხუთი თვის ასაკში.
  • ბევრი კატა მტაცებლურია გარეული კატებისთვის, მაგალითად, პატარა ინდოეთის საკიდი კატა ან ფოსო, არამედ მტაცებლური დიდი ფრინველებიც. ზოგჯერ ახალგაზრდა ცხოველები გაძარცვულნი არიან უფრო დიდი ზომის ლემურის სახეობებითაც.
  • ტყვეობაში კატები აღწევს ოცდაათი წლის ასაკს. გარეული ცხოველების სიცოცხლის ხანგრძლივობა, ჩვეულებრივ, თხუთმეტიდან ოც წლამდეა.