ინფორმაცია

Okapi - პროფილი


portrait

სახელი: ოკაპი
სხვა სახელები: ტყის ჟირაფი
ლათინური სახელწოდება: ოკაპია ჯონსტონი
კლასი: ძუძუმწოვრები
ზომა: სხეულის სიგრძემდე 2 მ
წონა: 130 - 250 კგ
ასაკი: 10 - 20 წელი
გამოჩენა: მოწითალო-ყავისფერი ბეწვი, შავი და თეთრი ფერის ფეხები
სექსუალური dimorphism: დიახ
კვების ტიპი: მწვანილი (ბალახოვანი)
საკვები: ფოთლები, ბალახი, ხილი
გავრცელება: კონგოს დემოკრატიული რესპუბლიკა
ორიგინალური წარმოშობა: ცენტრალური აფრიკა
ძილის wake რიტმს: დღიური
ჰაბიტატის: Rainforest
ბუნებრივი მტრები: ლეოპარდი
სქესობრივი სიმწიფის: ორი წლის ასაკში
მომდგარი სეზონი: მთელი წლის განმავლობაში
გესტაციის: 400 - 440 დღე
litter ზომა: 1 კუბ
სოციალური ქცევის: ლაონერები
გადაშენებიდან: არა
ცხოველების შემდგომი პროფილები შეგიძლიათ იხილოთ ენციკლოპედიაში.

საინტერესო ფაქტები ოკაპის შესახებ

  • Okapi ან Okapia johnstoni აღწერს საკუთარ გვარს ჟირაფის მსგავსი შიგნით და ცნობილია გერმანიის მხარეში "ვალდნირაფის" სახელით.
  • ის მხოლოდ კონგოს დემოკრატიულ რესპუბლიკაში მდებარეობს, სადაც ქვეყნის ჩრდილოეთით ცხოვრობს წვიმის ტყეებში, სიმაღლეებზე ხუთასიდან ათას მეტრამდე.
  • ოქაპისი ძალიან მორცხვი და საშინელია, ამიტომ მათი ცხოვრების წესი მხოლოდ ნაწილობრივ არის შესწავლილი. ეს სახეობა აღმოაჩინეს დაახლოებით 1900 წელს, ევროპელმა მეცნიერებმა.
  • ოკაფი ადრე იყო უგანდაში, მაგრამ ახლა იქ გადაშენებულია.
  • ეს კოხტა მჭიდრო კავშირშია ჟირაფთან, მაგრამ აქვს სხეულის სრულიად განსხვავებული პროპორციები, რომლებიც უფრო ჰგავს ცხენებს.
  • ოკაპისა და ჟირაფის ურთიერთობა განსაკუთრებით აშკარაა ცისფერ და უკიდურესად მოძრავ გრძიურ ენაზე, რომელიც გამოიყენება ფოთლების მოსარჩენად.
  • ჟირაფისგან განსხვავებით, ოკაპს აქვს უმნიშვნელოდ წაგრძელებული კისერი. ყველაზე გასაოცარი თვისებაა შავი და თეთრი ზოლიანი ფეხები, რომელიც აშკარად გამოირჩევა მოწითალო მუქი ყავისფერიდან შავ კანამდე. სახეზე თეთრი ნახატი ვიზუალურად გამოირჩევა.
  • ოკაპი აღწევს მხრის სიმაღლეს 1.7 მეტრზე და სხეულის სიგრძე ორ მეტრზე მეტია, მდედრები მნიშვნელოვნად აღემატება მამაკაცებს. მოზრდილ ქალებს შეუძლიათ წონა 250 კილოგრამამდე.
  • ხარები, როგორც ჟირაფები, აქვთ პატარა და თმები რქები, რომელთა სიგრძე არაუმეტეს ექვსი დიუმია.
  • Okapis იკვებება ექსკლუზიურად მცენარეული დიეტებით, ფოთლები და ტოტები წარმოადგენს საკვების დიდ ნაწილს, გარდა ამისა, ოქაპისი ასევე მიირთმევს ხილს, მწვანილს, ბალახს და გასროლას.
  • ისინი ძირითადად დღისით და ზოგჯერ ღამისთევით ცხოვრობენ და იშვიათად უერთდებიან პატარა ჯგუფებს.
  • ისინი მოძრაობენ გარკვეულ ზონაში და ორიენტირებულნი არიან მკვრივ ჯუნგლებში, განსაკუთრებით შესანიშნავი მოსმენის დახმარებით.
  • შეჯიბრების სეზონში, სასტიკი ბრძოლები ხშირად ხდება მამაკაც მეტოქეებს შორის, რადგან ისინი ენერგიულად იჭერენ კისერებს ერთმანეთთან.
  • გესტაციის პერიოდის განმავლობაში საშუალოდ, თხუთმეტი თვის შემდეგ, ქალი მშობიარობს ერთ კუბოს, რომელიც იზრდება მალევე და, მხოლოდ რამდენიმე საათის შემდეგ, მიყვება დედს მათ ექსპედიციებზე.
  • ხბო ენერგიულად იცავს დედას ლეოპარდების, ოკაპის მთავარი მტრების წინააღმდეგ.
  • ველურ ცხოვრებაში სიცოცხლის ხანგრძლივობა მაქსიმუმ ოცი წელია, ოქაპისი შეიძლება იყოს ტყვეობაში, მაგრამ ასევე მეტია ოცდაათი წლის ასაკში.
  • წვიმის ტყეების უწყვეტი განადგურების გამო, ოქაკი დღეს ერთ – ერთი გადაშენების საფრთხის წინაშე მყოფი სახეობაა.